Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tulipan

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g 1 szt.
jaja 5 szt.
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
cukier wanilowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1/2 szklanki
kisiel cytrynowy 1 szt.
kakao 1 łyżka
mak 1/2 szklanki
kisiel wiśniowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tulipan

Margarynę, 5 żółtek, cukier, cukier waniliowy utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem.
Podzielić na 4 części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Wymieszać.
Wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić patyczkiem). Piekłam w keksówce.
Po upieczeniu polałam lukrem, ozdobiłam cukrowymi perełkami. Można wstawić na chwilkę jeszcze ciasto do piekarnika, aby lukier podeschnął.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 06.02.2013 10:45
super wygląda, chyba się skuszę i upiekę
Małgorzata106 25.04.2012 17:01
pycha
magduś83 10.06.2011 00:37
KIEDYŚ PIEKŁAM I MI NIE WYSZEDŁ:( ALE MAM NADZIEJĘ ŻE TEN PRZEPIS JEST LEPSZY, BO CIASTO WYGLĄDA PIĘKNIE
Angelika10 05.06.2011 21:38
Nie tylko wygląda ale i smakuje.
oliwkowa
oliwkowa 15.03.2011 18:40
pycha
Dorota59 02.02.2011 00:05
wygląda pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak