Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś nadziewana kaszą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
suszona szałwia 1 łyżka
ćwierć gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz do smaku
kasza gryczana 50 dag
boczek wędzony 20 dag
rodzynki 5 dag
pęczek natki pietruszki
cebula 1 sztuka
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś nadziewana kaszą

Gęś oczyścić, umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Drób natrzeć skórką i sokiem z cytryny, szałwią, gałką, solą, pieprzem i odstawić na godzinę. W osolonym wrzątku ugotować kaszę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę i razem podsmażyć. Kaszę wymieszać z boczkiem i cebulą, rodzynkami, posiekaną pietruszką, doprawić przyprawą uniwersalną i solą. Wypełnić gęś nadzieniem, ułożyć w brytfannie napełnionej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 3,5 godziny, podlewając sosem powstałym podczas pieczenia. Obracać co godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 03.01.2014 13:52
wspaniała !!!!!!
mirosława4 12.11.2013 12:37
smaczne i zdrowe mięsko
Beata23 23.10.2013 20:42
wykwintne danie
Bernadeta1 18.09.2013 00:15
dawno nie jadłam gęsi i aż mi ślinka leci na takie mięsko
Ewelina38 02.08.2013 08:52
już tak dawno nie jadłam gęsiego mięsa, a mięsko jak marzenie :P)
Pani Domu 18.07.2013 10:20
z chęcią bym spróbowała
marta1221 06.06.2013 20:00
mam ochotę wypróbować przepis :)
olkaaa 08.09.2012 16:52
super przepis
berys18 12.08.2012 21:21
ekstra pomysł
IKrakowianka 20.05.2012 21:27
bardzo fajne :)
Ada-Gaba 28.04.2012 06:34
wyśmienite
romanrafal
romanrafal 25.02.2012 09:39
świetne
Magdalena1110 10.02.2012 22:48
super
Mariusz10 12.12.2011 16:58
aż zgłodniałem
mirosława4 08.07.2011 16:45
ciekawy przepis
krzyniu1984 11.04.2011 21:00
super!!
gacopierz23 22.03.2011 21:01
och zjadła bym gąskę
misia53 13.03.2011 08:28
Ech , na gąskę mam ochotę , nadziewaną tą pychotę....
kuklik 22.02.2011 12:22
zjadło by się
Ania67 18.02.2011 16:42
Ciekawy przepis
Gonia555 16.02.2011 18:52
Warto wypróbować
eduszo
eduszo 14.02.2011 21:06
Uwielbiam gęsi choć są tłuste.
marta0906 11.02.2011 15:17
muszę spróbować gęsi:)
teresa18 10.02.2011 17:29
dawno nie jadłam, super przepis
izapozdro 06.02.2011 17:12
bardzo lubię gęś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak