Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek malinowo-czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
sól 1\\2 łyżeczka
margaryna 1\\3 szt
jajko 1 szt
woda 1 łyzka
sok z cytryny 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek malinowo-czekoladowy

Nadzienie:
10 dag deserowej czekolady,
¾ szkl. miękkiego masła,
1 szkl. cukru,
3 jaja,
½ łyżeczki esencji waniliowej,
1 szkl. malin

Połączyć mąkę i sól, wkroić margarynę i posiekać. Dodać jajo, wodę i sok z cytryny. Wyrobić ciasto i wstawić na min. godzinę do lodówki (najlepiej na noc). Rozwałkować ciasto na tortownicę zaginając brzegi ku górze (ok. 2 cm). Wstawić do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu, piec ok. 10 minut w temp. 200 stopni, przykryte folią aluminiową i obciążone suchą fasolą. Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w misce nad parą. Ostudzić lekko. Masło zmiksować na puszyste, dodać do przestudzonej czekolady wraz z wanilią. Dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając mikserem na średnich obrotach. Na upieczony spód wyłożyć maliny, posypać łyżką cukru pudru i na wierzch wyłożyć czekoladę. Wstawić na noc do lodówki. Podawać przyozdobione malinami i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak