Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 80 dag
mozarella 25 dag
czosnek ząbki 1 szt
sól do smaku
tymianek 1 łyżka
rozmaryn kilka gałązek
olej
musztarda 3 łyzki
jaja 2 szt
pieprz
ketchup 2 łyzki
papryka 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Keks na ostro

Czosnek obrać, posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę -odsmażyć wraz z czosnkiem na oleju. Lekko przestudzić. Wymieszać z mozzarellą, mięsem, jajkami, musztardą, ketchupem i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem.
Podłużną foremkę (keksówkę), wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie wypełnić przygotowanym mięsem
Wierzch \"keksu\" wyrównać zwilżoną w letniej wodzie, ręką i osmarować roztrzepanym białkiem. Obłożyć gałązkami rozmarynu. Przykryć alufolią.
Keks wstawić do rozgrzanego do 220 st. piekarnika. Piec przez 15 min., zmniejszyć temperaturę pieca do 200 st. i piec jeszcze 45 min. Wyjąć i pokroić w grube plastry. Podawać z pieczywem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak