Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto daktylowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna miękkie 10 dag
cukier 20 dag
mąka 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1
tłuszcz do formy odrobina
daktyle 22,5 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto daktylowe

Polewa:
10 dag brązowego cukru
8 dag masła
5 łyżek słodkiej śmietanki (nie UHT)

kwadratowa forma o boku ok. 24 cm.

Daktyle pokroić na kawałki, wrzucić do miski i zalać 1 szklanką wrzącej wody. odstawić na 30-60 minut. Można i na dłuższy czas, ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że im dłużej będą się moczyły, tym bardziej rozwalą nam się w cieście podczas ucierania. Nie odsączać.
Nagrzać piekarnik do 190*C z blachą na środkowej półce. Formę posmarować w kilku miejscach tłuszczem i wyłożyć pergaminem (dużo lepiej się sprawdza od folii aluminiowej, można się obejść, ale z czyszczeniem blaszki będzie trochę zachodu). Tłuszcz po to, aby papier się nie przesuwał*.
Przesiać mąkę i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Masło lub margarynę utrzeć na krem razem z cukrem, po czym dodać jajko. Dokładnie utrzeć jeszcze raz. Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać. Do kremu maślanego dodać ok. 1/3 mąki, dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać resztę - ucierając cały czas. Na końcu dodać daktyle i jeszcze raz dokładnie utrzeć. Przelać całość do formy i piec ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąć, przełożyć blachę w piekarniku piętro wyżej i włączyć termoobieg (jeśli się go posiada)
Do rondelka wrzucić masło, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około. 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić. Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.
Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe.

*Formę ustawić na papierze tak, aby dookoła wystawał i wyciąć większy o minimum wysokość brzegów kwadrat (lepiej dodać jeszcze centymetr). Na rogach naciąć pergamin do środka, do momentu aż zetknie się z formą. Wtedy wyjąć papier od spodu i wsadzić go do formy, zakładając brzegi brzegów - jeden za drugi. Skleić ze sobą również odrobiną tłuszczu. Mam nadzieję, że jasno napisałam... :) Upieczona tak ciasto łatwo wyjdzie z formy, co przy zalaniu go karmelem jest bardzo istotne.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 18.11.2012 10:09
Robercie - naprawdę gorąco polecam. Jest bardzo dobre.
ALAGOR 18.11.2012 09:39
właśnie się zastanawiałem ostatnio w markecie co by tu z daktyli upichcić ... hehe
Tomek13 28.05.2012 23:05
super
Tomek13 28.05.2012 23:05
super
Fiffi 12.04.2012 23:39
ciekawe wykonanie, do wypróbowania
caralajna 03.02.2012 08:51
uwielbiam ciasto daktylowe
magical66 07.01.2012 12:00
pyszne
Kopiko1983 18.03.2011 06:22
Super przepis, a daktyle w cieście to dla mnie prawdziwy smakołyk!
rosik93 08.03.2011 23:46
Super.
Anna169Hosz 02.03.2011 08:00
Interesujące, ciekawe jak smakuje.
Sarenka 28.02.2011 22:22
Ciasto w moim typie. Uwielbiam daktyle, które zreszta juz kilkakrotnie wykorzystywalam do slodkich wypieków.
mirosława4 01.02.2011 21:30
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak