Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka bez pieczenia

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
cukier waniliowy 1 szt
cukier 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
żółtko jajek 5 szt
mąka 1 szklanka
herbatniki w zależności od wymiarów blachy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka bez pieczenia

Mleko podgrzewamy. Miksujemy miękkie masło z żóltkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Dolewamy powoli gorące mleko ciągle miksując. Masę przlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Herbatniki układamy ściśle na blasze i zalewamy 1/2 budyniowej masy. Układamy kolejną warstwę herbatników i zalewamy drugą połową. Na wierzchu układamy herbatniki. Zostawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Polecam i smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 09.01.2014 23:13
ciekawe ciasto
agata1722
agata1722 03.08.2011 11:48
Napoleonki zawsze na czasie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak