A\'la Walewska

A\'la Walewska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    3 szkl
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • masło lub margaryna

    400 g
  • jajka

    6 szt
  • Krem:

    1 szt
  • mleko

    500 ml
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cukier

    3 łyzki
  • budyń śmiatankowy do piany

    1 szt
  • dżem

    8 łyżek
  • orzechy włoskie

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Make mieszamy z proszkiem do pieczenia ,połową szklanki cukru ,połową roztopionego przestudzonego masła lub margaryny i żółtkami .
Białka ubijamy na sztywno dodajemy resztę cukru i budyń śmietankowy .
.Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na blaszki 25 X 33 cm .Smarujemy dżemem lub konfitura .
Ja posmarowałam takimi domowymi z brzoskwiń .Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 15 minut do temp 155 * C .
Po upieczeniu wyciągamy i wykładamy piane w równych porcjach na ciasto ,na jedna i drugą blaszkę .posypujemy pokruszonymi orzechami i wstawiamy znów na 40 minut do piekarnika .
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu tylko dodajemy cukier .
20g margaryny ucieramy mikserem i dodajemy zimny budyń .
Wystudzone placki przekładamy budyniem tak by piana była na wierzchu. Schładzamy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Czyki

19.01.2014 17:15
Znakomite:)

Ewelina38

18.07.2013 08:58
wyśmienite ciasto - jadłam :)

caralajna

19.03.2013 07:23
fajne ciasto

Elżbieta17

13.05.2012 15:13
super deser:)

olkaaa

11.03.2012 11:48
fajne

Juleczka20

16.09.2011 20:22
wygląda bardzo smacznie

goofy9

04.07.2011 14:22
prezentuje się pysznie

Jolanta_P-S

21.05.2011 20:33
ciekawy przepis

matii6

07.05.2011 19:47
wygląda znakomicie

ana00

04.04.2011 07:30
aż ślinka leci...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat