Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śląskie z boczkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 0,25 kg
jaja 1-2 szt
boczek wędzony 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: śląskie z boczkiem

1. ziemniaki przemielić przez maszynkę lub praskę, wsadzić do miski ugnieść i podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i wsypać do niej mąki (to jest wersja na nieokreśloną wagę ziemniaków, żeby były dobre)
2. dodajemy jajka
3. dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek
4. wyrabiamy ciasto żeby było gładkie i się nie kleiło ( jak będzie rzadkie dodać mąki)
5. z masy robić w dłoniach kulki, spłaszczyć je i palcem zrobić w środku dziurkę
6. kluski wrzucać na wrzącą osoloną i z dodatkiem oleju wodę, gotować od wypłynięcia ok 5 min (sprawdzić czy nie są surowe w środku)
7. łyżką cedzakową albo sitkiem wyjmujemy i układamy na talerzu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 09.02.2011 08:29
pociekla mi slonka na sama mysle!na 100% wprowadzimy kluseczki do rodzinnego jadlospisu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak