Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śląskie z kiełbasą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 0,25 kg
jaja 1-2 szt
cebula 0,5 szt
kiełbasa 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: śląskie z kiełbasą

1. ziemniaki przemielić przez maszynkę lub praskę, wsadzić do miski ugnieść i podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i wsypać do niej mąki (to jest wersja na nieokreśloną wagę ziemniaków, żeby były dobre)
2. dodajemy jajka
3. podsmażamy cebulkę z kiełbasą pokrojoną drobno w kostkę, dodajemy do ciasta
4. wyrabiamy ciasto żeby było gładkie i się nie kleiło ( jak będzie rzadkie dodać mąki)
5. z masy robić w dłoniach kulki, spłaszczyć je i palcem zrobić w środku dziurkę
6. kluski wrzucać na wrzącą osoloną i z dodatkiem oleju wodę, gotować od wypłynięcia ok 5 min (sprawdzić czy nie są surowe w środku)
7. łyżką cedzakową albo sitkiem wyjmujemy i układamy na talerzu

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak