Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak po rzymsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
surowa, wędzona szynka 2 plastry
czosnek 4 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól do smaku
papryka czerwona 4 szt
pomidory bez skóry 400 gram
wino białe wytrawne 1 szklanka
oliwki zielone 2 garści
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak po rzymsku

Kurczaka kroimy doprawiamy solą i pieprzem ii obsmażamy na tłuszczu w rondlu, odkładamy na bok. W tym samym rondlu smażymy czosnek z pokrojoną w kostkę szynką. Ponownie wkładamy kurczaka, polewamy całość winem, dodajemy majeranek, pomidory i dusimy ok 35-45 minut. Na blasze pod grillem pieczemy oczyszczone ćwiartki papryki, obieramy je ze skórki. Kurczaka podajemy z papryką i dodatkiem oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 07.05.2011 23:26
apetyczny
Agnieszka/picola 02.03.2011 17:16
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak