Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona wołowina

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczeni wołowej 2 kg
sól
pieprz
mąka
oliwa
marchewka 2 średnie
seler naciowy 2 łodygi
cebula 1 duża
por 1 średni
czosnek 3 duże ząbki
pomidory 1 puszka
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
masło 1 łyżka
brandy 2 łyżki
woda 250 (gorąca)
rosół z kury Kucharek 1 kostka
wino czerwone wytrawne 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona wołowina

Mięso opłukać i dokładnie osuszyć. Związać bawełnianą nicią tak, aby całość była w jednym, dość równym kawałku. Natrzeć solą i pieprzem, po czym obtoczyć w mące. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać. Oczyścić pora i seler naciowy. Warzywa umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do rozdrabniacza (robić to partiami, bo całość się nie zmieści). Posiekać i odstawić.
Nagrzać piekarnik do 160*C.
W gąsiarce rozgrzać 2-3 łyżki oliwy na średnim ogniu i zrumienić mięso ze wszystkich stron - także na końcówkach bocznych. Wyjąć i odłożyć na duży talerz. Do gąsiarki wlać ze 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekane warzywa. Doprawić solą i pieprzem i smażyć ok. 10 minut, aż zmiękną. Mają się bardziej zeszklić niż zrumienić, więc trzeba uważać i mieszać. Wlać wino i koniak, po czym zagotować. W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową i dodać razem z grubo pokrojonymi pomidorami wraz z zalewą do reszty. Doprawić jeszcze raz - tym razem pieprzem i tymiankiem - i włożyć mięso. Zagotować, następnie przykryć i wsadzić do piekarnika.
Po godzinie pieczenia zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze 1,5 godziny (łączny czas pieczenia: 2,5 godziny). Co jakiś czas polewać mięso sosem.
Wyjąć gąsiarkę z piekarnika i wyjąć z niej mięso. Połowę sosu przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Wlać z powrotem do garnka, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać (radzę sprawdzić czy po dodaniu 1 łyżki smak i kolor nam odpowiadają, po czym ewentualnie dodać kolejną łyżkę). Całość zagotować. Wymieszać masło z ok. 1 łyżką mąki (z czubkiem lekkim) i dodać do sosu. Mieszać, aż się rozpuści. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawić wg uznania w razie potrzeby.
Z mięsa usunąć nici i pokroić je w plastry. Wsadzić do sosu i chwilkę podgrzać. Podawać razem z sosem w towarzystwie klusek śląskich, chociaż i kasza i ziemniaki będą jak najbardziej na miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 11.10.2011 15:16
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak