Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti Carbonara

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 1/2 główki
boczek wędzony 20 dag
serek topiony śmietankowy duży 100 gr
śmietana 18 proc 250 gr
żółtko jajek 3 sztuk
makaron grube wstążki 400 gr
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti Carbonara

Drobno pokrojony czosnek podsmażamy na oliwie aż się zarumieni. Wtedy czosnek wyciągamy, pozostawiając oliwę i na niej podsmażamy drobno pokrojony boczek, do momentu, aż tłuszcz się wytopi.
W między czasie gotujemy makaron al dente.
Gdy makaron jest już gotowy, do dużego garnka wrzucamy najpierw boczek, za całym tłuszczem, który pozostał nam na patelni, dodajemy makaron i lekko mieszamy.
Następnie dodajemy serek topiony, połamany na małe kawałeczki i mieszamy aż się rozpuści.
Ostatnim krokiem jest dodanie śmietany wymieszanej z żółtkami w osobnej miseczce. Ostatnią czynność wykonujemy na małym gazie, mieszając aż spaghetti osiągnie odpowiednią konsystencję, tzn sos się lekko zagęści.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Polecam!!
Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 29.07.2011 12:22
super
ronald88 29.07.2011 12:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak