Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti Bolognese (Bolońskie)

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 50 dag
marchew 2 szt.
cebula 2 szt.
czosnek ząbki 2 szt.
koncentrat pomidorowy 1 szt.
spaghetti 25 dag
zioła 1 łyżka
pieprz 1 szczypta
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti Bolognese (Bolońskie)

Makaron wstawiamy do garnka i gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ma być al\'dente, czyli pół twardy:)
Marchewkę ścieramy na większych oczkach. Podsmażamy na oliwie przeciśnięty czosnek razem z posiekaną cebulką, aż do zeszklenia.
Kolejno dodajemy mięso mielone. Chwilę potem (jak mięso zmieni kolorek) dorzucamy wiórki marchewki.
Smażymy całość na niewielkim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Gdy marchewka zmięknie, przenosimy zawartość do garnka, wlewamy przecier lub dodajemy koncentrat. Gotujemy chwilę jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy sos wykładamy na ugotowany makaron na talerze. Można posypać wierzch startym serem żółtym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak