Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 3 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 5 dag
cukier 1/4 szklanki
sól 1 łyżeczka
masło lub margaryna 10 dag
jajko 3 sztuki
Kminek cały Prymat 2 łyżki
mleko ciepłe 1 szklanka
pieczarki 1/2 kg
cebula 2 sztuki
olej rzepakowy 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól - do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec...

Kroki postępowania

1
drożdże rozkruszyć do misy robota i wymieszać je z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki pszennej, 4 łyżkami ciepłego mleka ze szklanki i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce
Krok 1 - żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... foto
2
do zaczynu wsypać mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, jajka, kminek, ciepłe mleko i stopioną ciepłą palmę
Krok 2 - żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... foto
3
wyrabiać ciasto hakiem z 10 minut i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia
Krok 3 - żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... foto
4
ciasto parę razy zamieszać hakiem i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i recznie wyrobić z 3 minuty
Krok 4 - żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... foto
5
ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem
Krok 5 - żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... foto
6
zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia
Krok 6 - żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... foto
7
piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego..............SMACZNEGO!!!
Krok 7 - żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 29.12.2014 18:38
Fajne zestawienie smaków i apetyczna prezencja. Super!
Laila2786 29.12.2014 14:34
co za pyszności
jasiek 29.12.2014 14:00
bardzo smaczne
Pyszota 29.12.2014 13:52
super przepis
IwonaDD 29.12.2014 13:48
fajny wypiek
bhb8 29.12.2014 12:40
ciekawy przepis :)
Malinka 29.12.2014 11:52
Fajny i smaczny pomysł, super!
Habibi 29.12.2014 11:50
Uwielbiam takie nadziewane chlebki, zwłaszcza jako zakąskę do barszczyku lub innych czystych zup :) Ja najczęściej robię je w formie bułek, bo ładniej się dopiekają :)
pajbek 29.12.2014 10:55
Też tak myślę :-)
gosia56 29.12.2014 08:58
na pewno pyszny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak