Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie ravioli z batatem i szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka żytnia pełnoziarnista (typ 2000) 250 g + do podsypywania stolnicy
gorąca woda 200 ml
sól 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Nadzienie

batat 350 g
szpinak świeży 100 g
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

woda do gotowania

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie ravioli z batatem i szpinakiem

Do mąki dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą, mieszamy łyżką, po czym dodajemy olej i zagniatamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy i rozgniatamy widelcem.

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekany czosnek i szczyptę soli, podsmażamy przez ok. 2 minuty ciągle mieszając, a następnie dodajemy posiekany szpinak i podgrzewamy do czasu, aż zmięknie.

Do szpinaku z czosnkiem dodajemy rozgniecione bataty, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy.

Ciasto dzielimy na pół i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą połowę (im cieńsze, tym lepsze). Dzielimy je na 4 długie prostokąty dowolnej wielkości (w zależności od tego jak duże ravioli chcemy uzyskać).

Na dwóch częściach wykładamy po 1 łyżeczce nadzienia w odstępach ok. 5 cm, przykrywamy dwoma pozostałymi kawałkami wyciętego wcześniej ciasta, dociskamy je wokół nadzienia i wykrawamy kształt ravioli. Z pozostałym ciastem robimy tak samo, aż do wykończenia.

Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 08.02.2018 16:36
świetne połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak