Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie placuszki bananowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 100 g
mąka pszenna 50 g
jajko 1 sztuka
mleko 2% 3/4 szklanki
masło 20 g
miód prawdziwy 0,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
cukier brązowy 10 g
cukier waniliowy 0,5 łyżeczki
aromat migdałowy kilka kropel
banan 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie placuszki bananowe

Masło roztapiamy na wolnym ogniu. W jednej misce łączymy ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cukier brązowy i aromat.
W drugiej misce łączymy rozbełtane jajko, mleko, miód i aromat. Banana rozgniatamy widelcem dajemy do masy z mleka. Wlewamy zawartość drugiej miski do mąki. Dodajemy ostudzone masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzewamy patelnię teflonową, nakładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam z jogurtem naturalnym, śliwkami ja jabłuszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 03.08.2014 21:39
świetne placuszki :)
mysia12 03.08.2014 20:58
Sama pyszność
gusia1000 26.07.2014 11:24
Placki warte zrobienia.
Stenka 24.07.2014 20:00
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak