Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 2 szkl
oliwa 3 łyżki
woda 1/4 szkl
kapusta kiszona pół kg
grzyby suszone 20 dag
ziele ang
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie pierogi z kapustą i grzybami

Grzyby zaląc wodą i dostawić na kilka godzin lub najlepiej na noc. Następnego dnia razem z wodą wlać je do kapusty, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia tak długo aż płyn odparuje a farsz stanie się gęsty. Wyłożyć farsz na deskę i posiekać na drobno.

Mąkę, oliwę i wodę wymieszać i wyrobić na bardzo gęste, elastyczne ciasto (dodać więcej mąki czy wody w zależności od wilgotności mąki). Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać kółka np. szklanką i każde z nich nadziewać lepiąc ich końce na pierogi.

Gotować w osolonym wrzątku ok 10 min i delikatnie wyjmować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 06.09.2011 16:53
dziękuję
Smakuj 01.09.2011 12:58
super
Jolanta40 27.07.2011 08:45
skusiłabym się na takie pierogi :)
Anna141
Anna141 26.07.2011 09:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak