Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie calzone

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 i 3/4 szklanka
oliwa 1 łyżeczka
sól 3/4 łyżeczka
szynka
ser
groszek konserwowy
cebula biała
papryka czerwona
koncentrat pomidorowy
sól do smaku
drożdże świeże 15 g
woda 3/4 (ciepła)
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie calzone

Z wody, drożdży i dwóch łyżek mąki (osobno odmierzanej) zrobić zaczyn. Odstawić do ciepłego miejsca (ja postawiłam na kaloryferze) na 15 minut.
Zaczyn dodać do mąki, soli i oliwy. Wszystko wymieszać, ugnieść tak aby ciasto było elastyczne (wyrabiać około 5-7 minut). Przykryć ściereczką i znów odstawić na około 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować dosyć cienko na kształt koła (jeżeli ktoś woli grubsze ciasto to można rozwałkować mniej). Posmarować koncentratem pomidorowym i oregano. Na jedną połowę położyć nadzienie, posypać serem żółtym. Złożyć, docisnąć mocno brzegi i uformować pieróg. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskimi.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni razem z blachą, na której ułożymy calzone. Położyć nasze danie na blachę i piec w 200 stopniach przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 11.07.2013 21:44
domyślam się, że mąka żytnie skoro żytnie calzone, ale jaki typ tej mąki ?
artur7 11.07.2013 15:01
zytnie zdrowe
jasiek 11.07.2013 14:26
super wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak