Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie bułeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 400 g
mąka pszenna 100 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
drożdże 50 g
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 1 szklanka
oliwa 80 g
otręby owsiane 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie bułeczki

Kroki postępowania

1
W połowie szklanki wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy do tego cukier i 2 łyżki mąki żytniej, mieszamy i przelewamy do miseczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż drożdze zaczną rosnąc. W misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki i sól. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodajemy je do mieszanki z mąk, dodajemy pozostałą wodę i oliwę. Mieszamy wszystkie składniki i rękami wyrabiamy ciasto. Wychodzi dosyć twarde. Przygotowane ciasto zostawiam w miseczce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny.
Krok 1 - Żytnie bułeczki foto
2
Po tym czasie formujemy bułeczki. Ja podzieliłam na 10 sztuk, i układamy je na papieprze do pieczenia na blaszce. Bułeczki smarujemy wodą i posypujemy otrębami owsianymi. Blachę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne pó godziny aby wyrosły.
Krok 2 - Żytnie bułeczki foto
3
Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni. Wystudzić i gotowe. Wyszło mi 10 buleczek o wadze końcowej ok 75 g każda.
Krok 3 - Żytnie bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 07.08.2012 19:09
super
wojtek5 26.07.2012 22:49
dobre na sniadanko buleczki
octo 26.07.2012 22:41
pycha ja sama takich buleczek nigdy nie robilam czekalam na dobry przepis zeby sprobowac . i chyba sprobuje bo ci ladnie wyszly.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak