Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytni placek z jabłkami i żurawina pod orzechową kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na blaszkę 25x25 cm

jajko 2 szt
cukier brązowy 1 szklanka
jogurt naturalny 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
mąka żytnia 2 i 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
jabłka 2 szt
żurawina suszona 50 g

Na kruszonkę

orzechy laskowe mielone 50 g
mąka żytnia 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
masło lub margaryna 2 łyżki

Porada

Zamiast jogurtu naturalnego można użyć kefiru

Przepis i sposób przygotowania na: Żytni placek z jabłkami i żurawina pod orzechową kruszonką

1.
Składniki na kruszonkę mieszamy i wkładamy do zamrażarki. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Żurawinę zalewamy 1/2 szkl. gorącej wody.
2.
Jajka miksujemy z cukrami, następnie dodajemy kolejno: jogurt, olej, mąkę żytnią wymieszana z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko miksujemy na gładką masę.
3.
Ciasto wylewamy do wyłożonej folią aluminiową blaszki. Układamy na nim pokrojone w plasterki jabłka i żurawinę. Na wierzch trzemy na tarce o grubych oczkach orzechową kruszonkę. Wstawiamy do zimnego piekarnika, a temp. nastawiamy na 180 st. Pieczemy przez 45 min. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 15.09.2016 10:41
zdrowe ciasto i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak