Zylc ze śledzia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    4 szt
  • ogórki konserwowe

    2 szt
  • Zalewa:

    według potrzeb
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • wywar warzywny

    do galaretki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    1 szt
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Następnie opłukane płaty gotujemy około 15 minut w wywarze z liściem laurowowym, zielem angielskim i pieprzem młotkowanym. Śledzia kroimy na mniejsze kawałki, a wywar przecedzamy przez sitko.Do wywaru dodajemy zalewę z ogórków i rozrabiamy z żelatyną. Do miseczek układamy pokrojone ogórki i śledzie zalewamy żelatyną do stężenia.
Jolanta40
Podana w składnikach zalewa, to zalewa z ogórków konserwowych. Zalewy i wywaru dodajemy odpowiednio tyle ile przypada na ilość żelatyny podane na opakowaniu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 08.12.2016 23:13
Do przepisu wkradł się chochlik. Już poprawiłam. Dziękuję za czujność :)
halina17 08.12.2016 20:32
dobry śledź
anemon 08.12.2016 17:38
W którym momencie dodajesz gałkę muszkatołową i czy na prawdę aż tak dużą ilość? Bardzo ciekawy przepis.
Futka 08.12.2016 13:29
Ale pyszności! :)
Wafelek2601 08.12.2016 13:21
Bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat