Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żydowski miodownik z pijaną śliwką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe:
kerem czekoladowo-śliwkowy
lukier
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Żydowski miodownik z pijaną śliwką

Kroki postępowania

1
Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki drobnego cukru
7 dag masła
3 łyżki naturalnego miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Krem czekoladowo-śliwkowy:
2,5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
250 g masła
3 zółtka
16 g cukru waniliowego
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
200 g suszonych śliwek bez pestek
200 ml wódki czystej

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli olejku cytrynowego
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych domowej roboty

Ciasto miodowe: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukrem,wbić jajka,dodać pokrojone płatki zimnej margaryny,wlać płynny miód i zagnieść dosyć luźne ciasto. Podzielić na trzy równe części.Wylepić ciastem prostokątna keksówkę o wymiarach 12/39 cm wyłożona wcześniej pergaminem ,włożyć do piekarnika i piec 15 minut w temp 180*c na jasnobrązowy kolor.W ten sposób upiec wszystkie trzy placki.Odstawic do wystygnięcia.
Krok 1 - Żydowski miodownik z pijaną śliwką foto
2
Krem czekoladowo- śliwkowy: Śliwki suszone pokroić w kostkę zalać wódką i zostawić tak w naczyniu najlepiej szklanym na 12 godzin.Po tym czasie nadmiar wódki wylać a śliwki lekko odcisnąć. Zagotować w rondlu 2 szklanki mleka z cukrem,w reszcie rozmieszać makę pszenna i ziemniaczaną tak aby nie było grudek i wlać do gotującego sie mleka i ugotować budyń. Zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch z żółtkami i kakao dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas mieszajac,pod koniec ubijania dodać pijaną śliwkę i mikserem wymieszać.
Krok 2 - Żydowski miodownik z pijaną śliwką foto
3
Lukier: Białko wyjęte z lodówki-musi być dobrze schłodzone,ubić na sztywną pianę,dodać przesiany przez drobne sitko cukier puder i ubijać mikserem do białości pod koniec dodać kilka kropli olejku cytrynowego. Przełożenie: Pierwszy miodownik posmarować powidłami śliwkowymi,wyłożyć połowę masy z pijaną sliwką przykryć drugim miodownikiem i ponownie krem ,powidła i ciasto.
Krok 3 - Żydowski miodownik z pijaną śliwką foto
4
Polukrować wierzch ciasta udekorować skórką pomarańczową. Wynieść w chłodne miejsce aby placki zmiękły ale nie do lodówki.najlepiej smakuje za 2-3 dni.
Krok 4 - Żydowski miodownik z pijaną śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 18.11.2013 14:35
O to dobry pomysł na Święta :)
joanna30 18.11.2013 13:41
Świetne ciasto, poproszę do kawki :)
agnieszka214 18.11.2013 13:13
smak swiat sie zbliza
halina17 18.11.2013 13:07
Smaczne ciasto.
dodi 18.11.2013 12:18
pyszne ciacho
Janina 18.11.2013 11:47
Uwielbiam miodowniki;)
AnielskaSlodycz 18.11.2013 10:45
mmm bardzo smaczne ;)
Marta1986 18.11.2013 10:38
bardzo smaczne
maciek7 18.11.2013 10:24
pyszne ciasto
Megg 18.11.2013 10:07
bardzo fajne ciasto, muszę go zrobić na święta
monisia1977 18.11.2013 10:06
fajnie wygląda
Mniam 18.11.2013 10:05
Podoba mi się krem do tego ciasta. Musi być pyszny.
Łucja 18.11.2013 09:58
musi smakować wyśmienicie :)
Gracer 18.11.2013 09:36
ciasto pierwsza klasa
Paolcia 18.11.2013 09:16
apetyczne :)
norweska20 18.11.2013 09:06
super tylko dużo pracy
Moniasaa 18.11.2013 08:40
czuję ten smak,pycha
Konczi 18.11.2013 08:06
uwielbiam takie
Aga-25 18.11.2013 08:00
pyszne świąteczne ciasto
Agnieszka-87-25 18.11.2013 07:54
lubię takie placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak