Przepis i sposób przygotowania na: Żydowski miodownik z pijaną śliwką
Kroki postępowania
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki drobnego cukru
7 dag masła
3 łyżki naturalnego miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Krem czekoladowo-śliwkowy:
2,5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
250 g masła
3 zółtka
16 g cukru waniliowego
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
200 g suszonych śliwek bez pestek
200 ml wódki czystej
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli olejku cytrynowego
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych domowej roboty
Ciasto miodowe: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukrem,wbić jajka,dodać pokrojone płatki zimnej margaryny,wlać płynny miód i zagnieść dosyć luźne ciasto. Podzielić na trzy równe części.Wylepić ciastem prostokątna keksówkę o wymiarach 12/39 cm wyłożona wcześniej pergaminem ,włożyć do piekarnika i piec 15 minut w temp 180*c na jasnobrązowy kolor.W ten sposób upiec wszystkie trzy placki.Odstawic do wystygnięcia.