Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żydowski kawior

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 1 kg
smalec 2 łyżki (gęsi)
jajko 8 szt
cebula 300 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żydowski kawior

Wątróbki oczyściłem , opłukałem . Upiekłem na natłuszczonej blaszce w temperaturze 170 stopni C. ( natłuściłem smalcem gęsim ).
Jajka ugotowałem na twardo , posiekałem ( powinny być pokrojone dość drobno ).
Cebulę posiekałem , zeszkliłem na rozgrzanym gęsim smalcu , lekko przyrumieniłem.
Ostudzone wątróbki pokroiłem na drobne kawałki ( można zmielić , ale ja wolę czuć grudki). , wymieszałem z jajkiem i cebulą. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Wątróbki można też dusić na tłuszczu ze smażenia cebuli.
Odstawiłem do lodówki na ok. 2 godziny , aby smaki się przegryzły.
Udekorować posiekanymi jajkami , których cześć odłożyłem oraz posiekanym koperkiem.
Można podawać z grzankami , ogórkiem , macą ( do wyboru wg preferencji ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak