Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwykła napoleonka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
margaryna 1 kostka
mleko 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
mąka 4 łyżki
mąka ziemniaczana 5 łyżek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Zwykła napoleonka

KRUCHE CIASTO
Mąkę, margarynę oraz śmietanę łączymy ze sobą i zagniatamy na ciasto. Po jego wyrobieniu dzielimy masę na 2 części i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej. Później ciasto cienko rozwałkowujemy, wykładamy na spód blach (które wcześniej wyłożyliśmy papierem) i pieczemy ok. 30 minut.
MASA
2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę miksujemy razem z jajkami, 4 łyżkami mąki, i 5 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodajemy to do wrzącego mleka, cały czas mieszając, aż do uzyskania wrzącego budyniu. Masę wlewamy na płat ciasta i przykrywamy drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i nasze ciasto jest gotowe ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

17.06.2013 18:04
Ciekawe czyje lewe konta to Janusz_44 Kowalczyk albo Nika53? Dawno ci je, Henryko, usunęli?
ssylwiaa 15.06.2013 10:12
Proszę bardzo, niech Doradca się tym zajmie, bo ja nie mam nic na sumieniu, i denerwują mnie Twoje komentarze. A to, że uważasz, że wszystko kręci się wokół Ciebie i nie potrafisz przyjąć krytyki od innych użytkowników w postaci minusa, to nie mój problem. No właśnie Henryko, nieładnie jest się tak zachowywać, żegnam.
Henryka2 13.06.2013 17:10
ok ssylwiaa, sprawę powierzyłam Doradcy, myślę,że on ma sposoby na sprawdzenie.Za długo tu jestem,żeby nie wiedzieć skąd biorą się tak wysokie minusowania. Skończyłam rozmowę z Tobą i podtrzymuję,że nie ładnie jest tak się zachowywać wobec użytkowników, którzy mają inny pogląd na Twoje osiągnięcia niż Ty sama.
ssylwiaa 12.06.2013 18:09
Henryko, nie potrzebuję miliona kont, posiadam jedno. A to że ktoś zminusował Twój komentarz, no cóż, nie każdemu się spodobał jak widać. I jeśli chcesz ze mną dyskutować to istnieje coś takiego jak wiadomość prywatna. Nie życzę sobie bezsensownych oskarżeń pod zdjęciami, trochę wyczucia.
Henryka2 12.06.2013 17:08
ssylwiaa ile masz kont?! i nawet mnie nie próbuj przekonywać,że przypadkowo zminusowano 2 moje komentarze z tych samych 6 oprócz Twojego kont. Nieładnie, oj nieładnie.
Henryka2 09.06.2013 17:51
ssylwiaa, o gustach i smakach się nie dyskutuje, jeśli uważasz swoje komentarze za delikatną polemikę, niech tak zostanie.Uważam,że dalsza dyskusja jest bezcelowa.
Henryka2 09.06.2013 17:47
eMMe Ja nie skomentowałam komentarza, odpowiedziałam na Twój. Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą,że można dodać każdy przepis, który nie wyszedł. Zrobiłabym następne ciasto, które pewnie inaczej by wyszło. Spróbowałabym je inaczej sfotografować.Wcale nie twierdzę,że ta napoleonka jest niesmaczna. Po prostu nie wyszła. Też mi wiele potraw wychodzi "nie do zdjęcia" i z szacunku dla innych użytkowników ich nie dodaję, dopóki nie zrobię ich ponownie i będą przyzwoicie wyglądać.Nie można dodawać nieudanych przepisów tylko dla zdobycia punktów. Jest to brak szacunku zarówno dla siebie jak i innych. Takie jest moje zdanie. Nie czuję się żadnym ekspertem, po prostu ważne są dla mnie względy estetyczne i dziwię się, że tak wyglądające ciasto, nawet smaczne,można podać gościom, ja bym się wstydziła i podała gościom zamiast niego dobre, kupne ciastka. Ale każdy postępuje po swojemu.Pozdrawiam!
eMMe 08.06.2013 20:06
Pani Henryko, to co jest na zdjęciu przypomina ciasto, i tak podałabym je gościom bo na pewno jest smaczne. A wchodząc na taką stronę jaką jest DS trzeba pamiętać, że jest to strona dla amatorów kucharzenia, nie dla profesjonalnych kucharzy(aczkolwiek tym też nie zabraniamy korzystać z tego portalu), w związku z tym nie każdy musi mieć wielkie umiejętności oraz najlepszy sprzęt do robienia zdjęć potrawom. Jednak to nie czyni go gorszym. Warto docenić czyjąś pracę, a jak coś się nie podoba, to przecież nie musi Pani wystawiać negatywnych komentarz, bo przecież nie o to tu chodzi, no chyba, że chce Pani po prostu nabić sobie jak największą liczbę punktów, nie zwracając uwagi na jakoś tego co Pani pisze. A wracając do przepisu, nie widziała go Pani na żywo, a po za tym zdjęcia nie są najważniejsze tylko treść, a prawdziwy kucharz już patrząc na składniki potrafi w głowie wyobrazić sobie jak dana potrawa będzie wyglądała, więc skoro Pani się za takowego uważa to proszę o więcej wyobraźni i fantazji:) I Pani także, nie odniosła się do potrawy, a do zdjęcia, które wcale nie odzwierciedla w 100% tego przepisu.
ssylwiaa 08.06.2013 19:44
Henryko, wolałabym nie przypominać, kto wystawił arogancki komentarz. Krytykować też trzeba potrafić ze smakiem. Ja jedynie odpowiadam na złośliwe słowa. Ale to nie miejsce na takie rozmowy, radzę sobie wziąć to na przyszłość do serca. ;)
Henryka2 08.06.2013 18:21
eMMe jeżeli to co jest na zdjęciu uważasz za ciasto które można podać ludziom, Twoja sprawa. Ja komentuję przepis a nie komentarze, bądź łaskaw(łaskawa) też komentować potrawy a nie czyjeś komentarze. Pozdrawiam.
Henryka2 08.06.2013 18:18
Wolałabym postawić gościom puste talerze niż to co jest na zdjęciu. Zamiast aroganckich, głupio złośliwych odpowiedzi radziłabym poćwiczyć, za którymś razem wyjdzie.Praktyka czyni mistrza, a pyskówki nie dają nic.
ssylwiaa 18.05.2013 15:06
Pyzo, jeśli dla swoich gości stawiasz na stole puste talerze, to chyba im współczuję. :)
SmacznaPyza 13.05.2013 18:54
ja wiem, że najważniejszy smak, ale wstydziłabym się coś takiego postawić na stole - chyba, że sam pusty piękny talerz
eMMe 21.04.2013 13:24
Nie wyglądają wcale tak źle, Pyza i Pani Henryka jak zawsze trochę przesadzają;)
ssylwiaa 21.04.2013 11:03
@Pyza Smaczna - nie, sałatka warzywna. :) @Henryka - tak dla informacji, po kliknięciu w obrazek, zdjęcie się powiększa. :)
IwonaDD 21.04.2013 08:43
napoleona przypomina mi kilka najpiękniejszych chwil w moim zyciu, wogole zapomniałam o tym ciaście, trzeba będzie stary zeszyt odświeżyc,dzieki za inspiracje
Henryka2 20.04.2013 20:48
Bożesz Ty mój, a co to jest i dlaczego takie małe zdjęcie?
SmacznaPyza 20.04.2013 18:18
to rozwalone coś na talerzu to ta napoleonka ?
jasiek 20.04.2013 14:55
zwykła, niezwykła:)
wiola333 20.04.2013 13:37
bardzo smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak