Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwijany makowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
2/4 szklanki cukru
5 dag świeżych drożdży
½ szklanki letniego mleka
4 łyżki masła
skórka otarta z jednej cytryny
cukier waniliowy
szczypta soli
masa makowa
1 szklanka maku
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
bakalie
oraz:
2 bialka
mąka do podsypania
żółtko jajek 2 szt.
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zwijany makowiec

Przygotowujemy masę makową. Mak płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, po czym go odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową. Dokładnie ze sobą mieszamy do momentu połączenia się składników. Na samym końcu mieszamy z pianą z białek i wyrabiamy jednolitą masę.

Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i dwa żółtka miksujemy ze sobą z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkujemy , smarujmy białkiem i na tym układamy masę makową. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smarujemy białkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 24.03.2013 19:12
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak