Przepis i sposób przygotowania na: Zwijany kurczak
Pierś kurczaka nacinamy, rozkładamy na płat i delikatnie lekko rozbijamy.
Solimy i nacieramy wódką.
Por po opłukaniu i osuszeniu drobno kroimy.
Szynkę kroimy w paseczki , a ogórek nie obieramy kroimy w cienkie plasterki.
Na przygotowany płat kurczaka rozkładamy pokrojony por, a na nim paseczki szynki.
Mięso zawijamy w rulon czyli roladę i spinamy wykałaczkami.
Ciasto:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto które ma konsystencję kwaśnej śmietany.
Roladę obtaczamy w mące ziemniaczanej, a następnie w przygotowanym cieście.
Smażymy w dużej ilości rozgrzanego oleju do 160 stopni około 8 minut obracając co jakiś czas.
Po usmażeniu i wystudzeniu kroimy w plastry.
Podajemy z ugotowanym ryżem oraz paserkami ogórka zielonego.