Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwijane drożdżówki z jagodami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna typ 650 3,5 szklanka
drożdże świeże 14 gram
woda letnia 1/4 szklanka
mleko ciepłe 1/3 szklanka
jajko 1 sztuka
masło 2 łyżka
cukier 1/4 szklanka
sól 1/2 łyżeczka

NADZIENIE

jagody 1 szklanka
serek waniliowy 200 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżka

LUKIER

cukier puder
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Zwijane drożdżówki z jagodami

Z drożdży, odrobiny letniego mleka i mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać pozostałą mąkę, cukier i sól oraz wyrośnięty rozczyn. Roztopione i przestudzone masło wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem i wlać do miski z mąką. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować na prostokąt 30x40 cm.

Posmarować serkiem waniliowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Posypać umytymi i dokładnie osuszonymi jagodami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, pokroić na 16 równych kawałków-bułeczek.

Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 min.
Piec 20-25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone studzić na kratce kuchennej, a następnie udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny utartym do odpowiedniej konsystencji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.08.2014 09:44
To jest to,co bardzo lubię:)
Alex_M 19.08.2014 10:07
ale cudne bułeczki! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak