Przepis i sposób przygotowania na: Zwijane drożdżówki z jagodami
W misce wymieszać pozostałą mąkę, cukier i sól oraz wyrośnięty rozczyn. Roztopione i przestudzone masło wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem i wlać do miski z mąką. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować na prostokąt 30x40 cm.
Posmarować serkiem waniliowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Posypać umytymi i dokładnie osuszonymi jagodami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, pokroić na 16 równych kawałków-bułeczek.
Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 min.
Piec 20-25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone studzić na kratce kuchennej, a następnie udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny utartym do odpowiedniej konsystencji.