Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwijana drożdżówka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dag
cukier 5 dag
mąka pszenna 50 dag
jaja 1 sztuka
mleko 150 ml
olej 120 ml
kruszonka
mąka 6 dag
cukier 6 dag
masło 6 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zwijana drożdżówka

Kroki postępowania

1
Dodatkowo:
30 dag marmolady
10 dag orzechów włoskich
1 jajko
Wykonanie:
Mleko podgrzać, dodać do niego drożdże po 1 łyżce mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem, dodać jajko i olej oraz wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie i lśniące ciasto.

Kruszonka: Masło, mąkę i cukier rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki.

Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, posmarować marmoladą i posypać posiekanymi orzechami,
Krok 1 - Zwijana drożdżówka foto
2
następnie pociąć na kilku centymetrowe paski, jeden pasek zwinąć w rulon i ułożyć na środku tortownicy na nim nawijać kolejno pozostałe paski.
Krok 2 - Zwijana drożdżówka foto
3
Wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać kruszonką, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 3 - Zwijana drożdżówka foto
4
Piec w nagrzanym do 170 st piekarniku około 40 minut.
Krok 4 - Zwijana drożdżówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 12.03.2014 10:17
narobiłaś mi ochoty na drożdżówkę! cieplutką, z zimnym mlekiem... pycha!:)
ada.la 12.03.2014 08:45
ciekawie to wygląda
anemon 12.03.2014 07:12
Bardzo lubię i bardzo często robię takie ciasto, bo jest bardzo smaczne.
Ola1984 12.03.2014 06:45
Pyszna, idealna na śniadanie.
aisoglam 11.03.2014 22:33
Świetnie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak