Zwariowany żurek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udko z kurczaka

    1 szt
  • pałki z kurczaka

    2 szt
  • wieksza marchewka

    1 szt
  • mały por

    1 szt
  • mała pietruszka

    1 szt
  • kawałek selera

  • małe opakowanie śmietany

  • zakwasu żuru

    1 szkl
  • Średni ziemniak

    1 szt
  • pieczarek

    15 dag
  • mąki

    1 łyżeczka
  • ugotowane udko i pałki

  • mała cebulka

    1 szt
  • kaszy manny

    1 łyżeczka
  • / kostki czosnkowej gałka mus

    1 szt
  • przyprawa Kucharek warzywna

  • jajko

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • chrzan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo.Udko, warzywa i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować w 1,5l wody z podanymi przyprawami.Udko wyjąć, oddzielić kości,a mięso zemleć z cebulą.Dodać jajko i kaszę manną.Przyprawić wg uznania i uformować kuleczki. Wrzucić je na gotujący wywar,gotować kilka minut i wyjąć na talerzyk. Do zupy wlać zakwas żuru,dodać 1 łyżkę starkowanego świeżego chrzanu i usmażone na niewielkiej ilości oleju pieczarki, pokrojone w paseczki.Doprawić wg uznania.
Śmietanę Piątnica 18% rozmieszać z łyżeczką mąki i zabielić zupę.Do talerzy włożyć kuleczki, po 1/2 jajka i wlać zupę. Można posypać natką pietruszki.SMACZNEGO

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.07.2015 21:51
Dobra zupa.
iknkirke 11.06.2012 18:20
mniam
Paulina33 24.05.2012 11:40
bardzo lubię żurek :)
IZABELA29 24.06.2011 15:45
smakowity aż chce się go zrobić .
eduszo 25.04.2011 09:55
Tak to jest żur.
ben-ka 24.04.2011 18:56
ho,ho,ho to taki bogaty żurek:)
evita0007 10.04.2011 14:44
wow !!! jaki wypasiony,,extraaaaaa :-)
Gosia40 10.04.2011 07:30
uwielbiam żurek!! a takiego zwariowanego chętnie bym spróbowała:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat