Lis

Zwariowane miętowe bezy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    2 szt
  • sól

  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • listki mięty

    7 szt
  • cukier

    3 łyżeczki
  • margaryna

  • mąka ziemniaczana

  • sok z buraków

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zwariowane miętowe bezy foto
Listki mięty ucieramy z cukrem na jednolitą masę.
Krok 2 - Zwariowane miętowe bezy foto
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na gładką, sztywną masę. Powoli dodajemy cukier puder i ubijamy tak długo aż się rozpuści.
Krok 3 - Zwariowane miętowe bezy foto
W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 120 st. C. Do ubitej masy dodajemy miętę i delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Zwariowane miętowe bezy foto
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posmaruj odrobiną margaryny i posyp mąką ziemniaczaną. Następnie łyżeczką nakładaj masę formując niewielką kulkę. Wykałaczkę maczaj w soku z buraków i zrób jakiś wariacki zawijas.
Krok 5 - Zwariowane miętowe bezy foto
Wstaw bezy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Później wyłącz piekarnik ale nie wyciągaj ciastek niech się jeszcze podsuszą. Jeśli masz wrażenie że ciastka nie są suche w środku, włącz piekarnik na np. jeszcze 10 min. a następnie wyłącz go i zostaw w nim bezy aby doschły. Smacznego - czuję mięte nabiera nowego znaczenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 05.03.2014 11:35
ale pomysłowe :D
EmciaPichci 04.01.2014 09:20
hmm bardzo interesujący przepis :)
IwonaKa 02.12.2013 23:10
uwielbiam bezy,te miętowe są super
kate.500 23.11.2013 09:22
fajna odmiana slodkich, bez smakowych bez
Pietruszka 11.11.2013 21:48
fajne te beziki
IKrakowianka 05.11.2013 17:43
fantastyczne bezy
teresa18 28.10.2013 19:31
uwielbiam bezy a z miętą jeszcze nie jadłam, kuszące
Renata22 22.09.2013 18:17
No super pomysł!
Ewelina38 20.09.2013 11:16
rewelacyjny pomysł, z takimi jeszcze się nie spotkałam
olkaaa 10.09.2013 18:53
ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat