zurek z wędzonym tofu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • ziarenka ziela angielskiego

    10
  • liście laurowe Prymat

    6 szt.
  • żurku z butelki

    1/2 l
  • liści kapusty pekińskiej

    kilka
  • szczypta asafetidy

  • lyzka sosu sojowego

  • MAJERANEK SUSZONY

    2 łyżki
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • sól

  • cząber

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ps. Asafetidy to przyprawa indyjska, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z 2 i 1/2 l gotującej się wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu.
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać do garnka żurek, zamieszać i chwilę razem gotować. Kapustę pekińską pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić pieprzem, asafetidą i solą. Dodać do zupy. Tofu pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Polać sosem sojowym. Dodać do zupy. Doprawić ją majerankiem i cząbrem. Połączyć z mlekiem kokosowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Brigitte 27.11.2011 10:11
nowostka ;)
marta1371 23.04.2011 15:54
warto taki przygotować
kot_pankracy 21.11.2010 15:25
musi być super, szkoda, że nie ma zdjęcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat