żurek z kulkami mielonymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • porcja rosołowa

    40 dag
  • mięso mielone

    40 dag
  • mąka

    2 łyżka
  • żurek

    2 torebki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • przyprawy

    do smaku
  • musztarda

    1 łyżki
  • śmietana

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obrać i zalać 1,5 l zimnej wody, dodając porcję rosołową. Doprowadzić do wrzenia . Dodać przyprawy i gotowaćj około 2 godzin, a następnie przecedzić wywar. Dodać do mięsa mielonego pieprz i musztardę, wymieszać. Uformować małe kulki, obtocz je w mące i wrzuć do wywaru. Gotować zupę około 40 minut. Wymieszać żurek ze śmietana .Wlać do wywaru i mieszając . Doprawić zupę do smaku majerankiem i wyciśniętym czosnkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
owca441 13.07.2012 20:34
z takimi kulkami świetny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat