Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kiszoną kapustą
Udka kurczaka oraz warzywa zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnku i gotować do miękkości mięsa. (Ja rosół gotowałam dzień wcześniej). Warzywa i ugotowane mięso wyjąć z garnka, wywar przecedzić. (Ja otrzymałam 1 l wywaru).
Mięso oddzielić od kości.
Kapustę posiekać, lekko przepłukać i gotować w wywarze do miękkości około 30 minut. Dodać 1-2 listki laurowe.
Żurek wymieszać z 200 ml chłodnej wody i 2 łyżkami śmietany.
Pod koniec gotowania wlać przez sitko żurek, dodać majeranek, 3 rozgniecione ząbki czosnku i kawałki mięsa. Gotować jeszcze około 5 minut.
Podawać z połówkami ugotowanego jajka, jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem.