Żurek z kiszoną kapustą

Żurek z kiszoną kapustą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Trochę nietypowy żurek z kiszoną kapustą i drobiowymi nóżkami. Ale za to bardzo pyszny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na żurek:

  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • kapusta kiszona

    290 gramów
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • żurek

    1 sztuka
  • jajka ugotowane na twardo

    5 sztuk
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Udka kurczaka oraz warzywa zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnku i gotować do miękkości mięsa. (Ja rosół gotowałam dzień wcześniej). Warzywa i ugotowane mięso wyjąć z garnka, wywar przecedzić. (Ja otrzymałam 1 l wywaru).

Mięso oddzielić od kości.
Kapustę posiekać, lekko przepłukać i gotować w wywarze do miękkości około 30 minut. Dodać 1-2 listki laurowe.
Żurek wymieszać z 200 ml chłodnej wody i 2 łyżkami śmietany.

Pod koniec gotowania wlać przez sitko żurek, dodać majeranek, 3 rozgniecione ząbki czosnku i kawałki mięsa. Gotować jeszcze około 5 minut.

Podawać z połówkami ugotowanego jajka, jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

4 tygodnie temu
Ciekawe połączenie, takiego żurku jeszcze nie próbowałam. Zapowiada się bardzo apetycznie.

Babeczka35

4 tygodnie temu
Takiego jeszcze nie jadłam. Ciekawe.

KORAL

4 tygodnie temu
Bożenko, ja dodawałam z torebki.

Bożena Matuszczyk

5 tygodni temu
Elu chciałbym zapytać żurek ma być w proszku jak rozumiem tak?. Apetyczny i kuszący, pierwszy raz spotykam się z żurkiem z kiszoną kapustą, kapusta na pewno dodała kwaskowego smaku żurkowi,który na pewno smakował rodzince.

bietka

5 tygodni temu
Żurek z kiszoną kapustą ? Jeszcze takiego nie robiłam, ale na pewno bardzo smaczny : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat