Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z kaszą jęczmienną i kiełbasą podwawelską

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 1/2 litra
marchew 2
pietruszka 1 korzeń
cebula 1
Liść laurowy suszony Prymat 2
Ziele angielskie całe Prymat 4
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
woda 2 litry
kasza jęczmienna 2-3 torebki
kiełbasa podwawelska 500 g
boczek wędzony 250 g
jajko 4
kiełki rzodkiewki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kaszą jęczmienną i kiełbasą podwawelską

Kroki postępowania

1
Na suchej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i boczek pokrojony w kostkę.
Krok 1 - Żurek z kaszą jęczmienną i kiełbasą podwawelską foto
2
Marchew, pietruszkę, czosnek i cebulę obieramy. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy. Zarumienione mięso dodajemy do warzyw. Na koniec wlewamy zakwas. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Krok 2 - Żurek z kaszą jęczmienną i kiełbasą podwawelską foto
3
Na talerze nakładamy porcje żurku, w środku każdej umieszczamy „kopczyk” kasy jęczmiennej oraz ćwiartki jajka ugotowanego na twardo. Całość posypujemy kiełkami lub rzeżuchą.
Krok 3 - Żurek z kaszą jęczmienną i kiełbasą podwawelską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 15.06.2014 21:33
uwielbiam taki zurek
mysza75 24.04.2014 15:16
bardzo smaczny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak