Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z kapustą kiszoną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka 500 g (wędzone)
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 szt
kapusta kiszona 300 g
zakwas na żur 500 ml
kurki mrożone 100 g
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
Kminek mielony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kapustą kiszoną

Mięso wkładamy do zimnej wody (1,2 l), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości.
Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą jędrne.
Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości.
Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem z mięsem, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
Podajemy z ziemniakami hasselback.

Hasselback- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, nacinamy w poprzek (nie do końca) na 3 mm plastry, nacieramy masłem i pieczemy 80 min w temp 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak