Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z jajkiem i wędliną

5.0
(16)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Żurek tradycyjna, polska zupa. Warto go przygotować, bo jest zdrowy i przepyszny.

Składniki:

Żurek

żeberka wieprzowe 300 gramów
kiełbasa śląska 200 gramów
boczek wędzony 200 gramów
ziemniaki 4 sztuki
czosnek 2 ząbki
zakwas na żur 400 mililitrów
woda 2 litry
jajko 3 sztuki
majeranek 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z jajkiem i wędliną

1. Żeberka przekładam do garnka. Wlewam wodę i gotuję około 30 minut. Boczek oraz kiełbasę kroję w kostkę. Wędlinę oraz czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam.

3. Jajka gotuję na twardo. Obieram, przekrawam na pół. Jajka układam na talerzu, zalewam żurkiem i podaję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak