Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 1/2 litr
marchew 2 sztuka
cebula 1 sztuka
ziemniaki 5 sztuka
kiełbasa biała parzona 5 sztuka
boczek wędzony 200 gram
czosnek 2 ząbek
Majeranek suszony Prymat 2 łyżka
grzyby suszone 3 sztuka
natka pietruszki 2 łyżka
sól do smaku
smietana 18% 2 łyżka
zakwas na żurek 500 mililitr
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuka
jajko ugotowane na twardo 5 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić na pół godziny. Do wody dodać liście, ziela, ziarna pieprzu, obrany i zmiażdżony czosnek oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotować. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w talarki, cebulę opalić nad gazem. Warzywa dodawać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na suchej patelni. Dodać do wywaru. Gotować do czasu, aż warzywa będą na pół miękkie. Kiełbasę nakłuć kilkukrotnie widelcem dodać do wywaru i chwilę gotować. Dodać majeranek i wlać wymieszany wcześniej zakwas. Gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić żurek solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorący z jajkiem na twardo i kleksem śmietany. Smacznego!

Rady: Dla wyostrzenia smaku do żurku można dodać 1 łyżkę startego chrzanu.
Oprócz marchwi, ziemniaków i cebuli można dodać do żurku także seler i pietruszkę.
Śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną wywaru) można dodać do żurku pod koniec gotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 22.08.2016 10:22
smaczny żurek
Kuchenka 25.06.2013 14:28
też mam dziś żurek
czekoladka_m 25.06.2013 11:58
Nie przepadam za żurkiem, ale Twój jest tak pięknie podany, że oczu nie można oderwać:)
adelajda 25.06.2013 11:16
bardzo lubię żurek
Megg 25.06.2013 11:15
przepyszny żurek
Iwa27 25.06.2013 11:02
pięknie wygląda ;)
Piotr-21 25.06.2013 10:43
pyszny żurek
Barbara/zuza22_85 25.06.2013 10:34
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak