Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z jajkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas na żur 1/2 lit
marchewka 2 szt
cebula 1 szt
ząbki czosnku 1 szt
jajko ugotowane na twardo 4 szt
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18 proc 3/4 szkl
masło 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat
koperek
przyprawa do potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z jajkiem

Kroki postępowania

1
Seler, cebulę drobno posiekać, przysmażyć na maśle.
Krok 1 - Żurek z jajkiem foto
2
Marchewkę drobno pokroić.
Krok 2 - Żurek z jajkiem foto
3
Przygotować garnek, wlać około 4 l wody, dodać pokrojoną marchewkę, przysmażony seler i cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Całość gotować około 30 min
Krok 3 - Żurek z jajkiem foto
4
Do wywaru wlać zakwas, zmiażdżony czosnek. Gotować 15min. Żurek zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawić solą, pieprzem, dodać kucharek, koperek.

Krok 4 - Żurek z jajkiem foto
5
Jajka pokroić krajalnicą do jajek. Dodać do żurku.
Krok 5 - Żurek z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 07.05.2016 15:16
uwielbiam , zawsze mi smakuje
Lis 07.05.2016 12:48
Zawsze smakowity taki żurek:)
Ewelina1991 07.05.2016 12:10
pyszny żurek
Motorek 07.05.2016 09:03
dobra zupka
Futka 07.05.2016 07:25
Pyszny i pozywny żurek :D
Renataj 06.05.2016 23:34
Apetyczna zupa:)
Łukasz15 06.05.2016 23:00
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak