Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z jajkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czornek 4 ząbki
zakwas na żurek 500 ml
cebula 2 szt
kiełbasa 20 dag
boczek wędzony 20 dag
ziele angielskie 6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
włoszczyzna 1 pęczek
majeranek do smaku
grzyby suszone 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z jajkiem

Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy grzyby, pokrojoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 30 min. W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojona cebulę, kiełbasę i boczek. Dodajemy do żurku. Następnie wlewamy zakwas i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 min. Podajemy z pokrojonym na ćwiartki jajkiem na twardo. Można ozdobić zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 08.02.2013 19:22
uwielbiam żuek
Marlenka.S 08.02.2013 19:22
uwielbiam żuek
paulina2157 08.02.2013 18:06
nie ma to jak smaczny żurek
gosia1988 08.02.2013 15:49
lubię żurek, a twój smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak