Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z białą kiełbaską

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas do żurku 1 litr
kiełbasa cienka biała 10 sztuk
udko 2 sztuki
skrzydełko 1 sztuka
cebula 4 sztuki
boczek wędzony 200 gram
czosnek 3 ząbki
marchew 3 sztuki
por 1 sztuka
seler 1/2 sztuka
śmietana 1 szklanka
ziele angielskie 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
majeranek 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z białą kiełbaską

Kroki postępowania

1
Do wrzącej wody wrzucam udka, skrzydełka i opaloną nad gazem cebulę.
Krok 1 - Żurek z białą kiełbaską foto
2
Do garnka dodaję sparzoną białą kiełbasę oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, czosnek , marchew, por, seler i gotuję, aż warzywa będą miękkie.
Krok 2 - Żurek z białą kiełbaską foto
3
Następnie wyjmuję warzywa z garnka i dodaję zakwas. Zaprawiam całość śmietaną, po czym dodaję boczek wędzony, majeranek, sól i pieprz i gotuję przez kilka minut..
Krok 3 - Żurek z białą kiełbaską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 21.12.2013 14:46
lubie żurek na białej kiełbasie
Margo1 08.05.2013 16:05
nawet niedawno robiłąm
agnieszka214 19.10.2012 12:33
bardzo lubie
Zdzisław 08.09.2012 19:30
taki żurek lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak