Żurek z białą kiełbaską

Żurek z białą kiełbaską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas do żurku

    1 litr
  • kiełbasa cienka biała

    10 sztuk
  • udko

    2 sztuki
  • skrzydełko

    1 sztuka
  • cebula

    4 sztuki
  • boczek wędzony

    200 gram
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchew

    3 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuka
  • śmietana

    1 szklanka
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 sztuki
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • majeranek

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurek z białą kiełbaską foto
Do wrzącej wody wrzucam udka, skrzydełka i opaloną nad gazem cebulę.
Krok 2 - Żurek z białą kiełbaską foto
Do garnka dodaję sparzoną białą kiełbasę oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, czosnek , marchew, por, seler i gotuję, aż warzywa będą miękkie.
Krok 3 - Żurek z białą kiełbaską foto
Następnie wyjmuję warzywa z garnka i dodaję zakwas. Zaprawiam całość śmietaną, po czym dodaję boczek wędzony, majeranek, sól i pieprz i gotuję przez kilka minut..

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

karolina1869

21.12.2013 14:46
lubie żurek na białej kiełbasie

Margo1

08.05.2013 16:05
nawet niedawno robiłąm

agnieszka214

19.10.2012 12:33
bardzo lubie

Zdzisław

08.09.2012 19:30
taki żurek lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat