Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bardzo lubimy żurek i jak nie mam zakwasu to kupuję tylko taki w szklanej półlitrowej butelce, jest dobrej jakości, inne niestety nie smakowały nam. Smacznego!

Składniki:

woda 3 litry
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
ziemniaki 6-8 sztuk
Kucharek przyprawa do potraw 1,5 łyżki
kiełbasa biała 4 sztuki/surowa
żurek 1/2 litra/butelka szklana
Papryka ostra mielona Prymat 3/4 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
śmietana 12% 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pokrojonymi ziemniakami. Dodać przyprawę Kucharek.

Gdy ziemniaki będą miękkie dodać białą, surową kiełbasę i na bardzo małym ogniu parzyć - nie gotować około 25 minut.

Po tym czasie wyjąć kiełbasę z wywaru, wlać roztrzepany z butelki żurek, śmietanę 12% i mieszając zagotować. Dodać czosnek suszony, paprykę ostrą, majeranek.

Podawać z kawałkami białej kiełbasy. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak