Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek wielkanocny z kiełbasą i jajem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa 360 g
Wywar: 2 litry
zakwas na żur 3 szkl.
marchew 1 szt.
czosnek 4 ząbki
ziele angielskie 4 ziarna
majeranek 1 łyż.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
pieprz 1 szczypta
śmietana 12% 2 łyż.
jajko ugotowane na twardo 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek wielkanocny z kiełbasą i jajem

Kroki postępowania

1
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Krok 1 - Żurek wielkanocny z  kiełbasą i jajem foto
2
Marchew obieram i płuczę, a czosnek obieram z osłonki. Kiełbasę kroję na plasterki. W garnku umieszczam warzywa i kiełbasę, zalewam to wrzącym wywarem warzywnym lub drobiowym. Do garnka dodaję przyprawy. Gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie stopniowo wlewam do wywaru z warzywami i kiełbasą zakwas na żurek, po spróbowaniu dolewam więcej jeśli jest taka potrzeba, tak aby otrzymać pożądany smak żurku. Całość doprowadzam do zagotowania. Pod koniec gotowania dodaję majeranek, śmietanę i znowu zagotowuję.
Krok 2 - Żurek wielkanocny z  kiełbasą i jajem foto
3
Ugotowaną marchewkę wyjmuję z wywaru i kroję w plasterki. Jajka kroję w plasterki i dodaję do żurku.
Krok 3 - Żurek wielkanocny z  kiełbasą i jajem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 02.04.2014 17:43
idealna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak