Żurek wielkanocny z kiełbasą i jajem

Żurek wielkanocny z kiełbasą i jajem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa

    360 g
  • Wywar:

    2 litry
  • zakwas na żur

    3 szkl.
  • marchew

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • majeranek

    1 łyż.
  • liść laurowy

    2 szt.
  • pieprz

    1 szczypta
  • śmietana 12%

    2 łyż.
  • jaja na twardo

    5 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurek wielkanocny z  kiełbasą i jajem foto
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Krok 2 - Żurek wielkanocny z  kiełbasą i jajem foto
Marchew obieram i płuczę, a czosnek obieram z osłonki. Kiełbasę kroję na plasterki. W garnku umieszczam warzywa i kiełbasę, zalewam to wrzącym wywarem warzywnym lub drobiowym. Do garnka dodaję przyprawy. Gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie stopniowo wlewam do wywaru z warzywami i kiełbasą zakwas na żurek, po spróbowaniu dolewam więcej jeśli jest taka potrzeba, tak aby otrzymać pożądany smak żurku. Całość doprowadzam do zagotowania. Pod koniec gotowania dodaję majeranek, śmietanę i znowu zagotowuję.
Krok 3 - Żurek wielkanocny z  kiełbasą i jajem foto
Ugotowaną marchewkę wyjmuję z wywaru i kroję w plasterki. Jajka kroję w plasterki i dodaję do żurku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

02.04.2014 17:43
idealna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat