Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jakjiem

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jakjiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    500 ml
  • marchew

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • cebula

    1 szt
  • ziemniaki

    3 szt.
  • kiełbasa biała

    2 szt.
  • boczek wędzony

    100 dag.
  • jaja na twardo

    2 szt.
  • sól do smaku

  • pieprz

  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy w 2,5l warzywnym wywarze wraz z białą kiełbasą oraz wędzonym boczkiem. Po około 20 minutach od zagotowania wyjmujemy boczek i kiełbasę następnie kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z cebulą na złocisty kolor. Całość wraca do wywaru wraz z domowym zakwasem żurku. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Można dodatkowo zgęścić dwiema łyżkami mąki w pół szklance wody oraz zabielić śmietanką kremówką. Podajemy z gotowanym na twardo jakiem. Życzę Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Zdzisław

20.04.2014 16:50
same pysznoścvi na talerzu

Marta1986

20.04.2014 16:38
pyszny żurek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat