Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jakjiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas 500 ml
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
cebula 1 szt
ziemniaki 3 szt.
kiełbasa biała 2 szt.
boczek wędzony 100 dag.
jajko ugotowane na twardo 2 szt.
sól do smaku
pieprz
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jakjiem

Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy w 2,5l warzywnym wywarze wraz z białą kiełbasą oraz wędzonym boczkiem. Po około 20 minutach od zagotowania wyjmujemy boczek i kiełbasę następnie kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z cebulą na złocisty kolor. Całość wraca do wywaru wraz z domowym zakwasem żurku. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Można dodatkowo zgęścić dwiema łyżkami mąki w pół szklance wody oraz zabielić śmietanką kremówką. Podajemy z gotowanym na twardo jakiem. Życzę Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 20.04.2014 16:50
same pysznoścvi na talerzu
Marta1986 20.04.2014 16:38
pyszny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak