Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek wielkanocny

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rosół
biała kiełbasa 4 sztuki
żur
czosnek 3 ząbki
grzyby suszone kilka sztuk
cebula 1 sztuka
chrzan 2 łyżki
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek wielkanocny

Kiełbaski zalewamy rosołem lub bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, ząbki czosnku. Całość gotujemy na niewielkim ogniu. Kiełbaski wyjmujemy a powstały wywar zalewamy żurem (może być to żur z butelki). Dodajemy otarty chrzan , pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Żur doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 11.04.2013 10:44
mniam taki żurek
dodi 11.04.2013 10:17
żurek zawsze najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak