Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek według Basi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas z maki żytniej 1 szt
kiełbasa swojska 1 kg
czosnek 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
ziemniaki 1 szt
cebula 1 szt
kostka rosołowa 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 ziarenka
chrzan 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 szt
jajko 8 szt
sól 1 do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szt
grzyby suszone 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: żurek według Basi

Pokrój kiełbasę w kostki, zagotuj, dodaj kostki rosołowe , pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki, dorzucić ziele i liście laurowe, dodaj grzybki (mogą być wcześniej namoczone) i gotuj aż ziemniaki będą miękkie, wtedy zalej zupę żurem, wymieszaj i staraj się już nie doprowadzać do zagotowania, posiekana cebule podsmaż na oleju i dodaj do żurku, przypraw zupę chrzanem, sola, pieprzem i zakwas octem jeśli potrzeba, na koniec przypraw obficie majerankiem i pogotuj ale nie zagotuj. Zupa gotowa, można podać z ugotowanym jajkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 04.12.2011 23:54
jak mam smak na żurek to 2 dni zajadam...
Margo1 20.10.2011 16:46
pyszny
Margo1 20.10.2011 16:46
pyszny
accee 21.04.2011 21:41
Polecam
pawel6 29.03.2011 07:31
uwielbiam żurek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak