Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek w chlebku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurek

zakwas na żur
czosnek 3 ząbki
śmietana 12% 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
boczek wędzony 1 plaster
włoszczyzna (bez kapusty)

dodatki

chlebek do żuru 4 sztuki
chrzan świeżo starty
kiełbasa
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki
białko do smarowania 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek w chlebku

Kroki postępowania

1
Następnie dodajemy do niego obrane i pokrojone warzywa. Gotować wszystko do miękkości.
Krok 1 - Żurek w chlebku foto
2
Boczek wędzony pokroić w kostkę wrzucić do garnka z wodą zagotować. Gotować przez ok. 30 minut.
Krok 2 - Żurek w chlebku foto
3
Do wywaru dodać zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek jak ktoś lubi ( ja tu nie dodałam). Zagotować, zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Żurek w chlebku foto
4
Chlebki przekroić. Wydrążyć środki. Przed podaniem posmarować środek białkiem a następnie zapiec przez ok. 10 minut w 180'C. Chlebek stanie się chrupiący, a dzięki białku nie przemoknie.
Krok 4 - Żurek w chlebku foto
5
Do chlebka nalać żurek, wkroić jajko na twardo, pokrojoną kiełbasę, posypać świeżo tartym chrzanem.
Krok 5 - Żurek w chlebku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.04.2015 09:00
ładnie podany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak