Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek w chlebku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na zakwas

chleb na zakwasie 1 kromka
mąka żytnia 1 szkl
woda letnia 1 litr
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
czosnek 1 ząbek

na żurek

zakwas na żur 0,5 litra
kiełbasa biała 0,5 kg
Majeranek suszony Prymat do smaku
cebula 1 szt
sól i pieprz do smaku
jajko 6 szt
podgardle wędzone 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek w chlebku

Przygotować zakwas: do słoika wlać wodę wymieszać z mąką, kromką chleba i przyprawami. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce na 6-7 dni.

Podgardle pokroić w kostkę podobnie cebulkę razem podsmażyć. Kiełbaskę włożyć do garnka i zalać wodą dodać podsmażone podgardle i cebulkę gotować około 20 minut. Wlać zakwas na żurek i gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem.

Kiełbaskę wyjąć z żurku i pokroić na plastry. Jajka ugotować na twardo obrać i pokroić w plastry. Żurek przelać do miseczek chlebkowych, włożyć plastry kiełbaski i jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 17.03.2015 16:38
Świetnie podany;)
Stenka 17.03.2015 13:34
najbardziej podobają mi się te naczynka chlebowe na żurek
w mojej kuchni 17.03.2015 13:14
pyszne jedzonko
Ola1young 17.03.2015 11:53
pyszne danie ,ładnie podane :)
gosia1988 17.03.2015 11:47
muszę zrobić - bardzo lubię żurek w chlebku
Magula 17.03.2015 11:40
wygląda apetycznie
Ania67 17.03.2015 10:57
Oj zjadłabym taki
IKrakowianka 17.03.2015 10:03
idealnie podany
mami93 17.03.2015 09:57
najlepszy sposób na żurek ;)
usmiech 17.03.2015 09:53
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak