Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
na zakwas
-
chleb na zakwasie
1 kromka -
mąka żytnia
1 szkl -
woda letnia
1 litr -
ziele angielskie
3 szt -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt -
czosnek
1 ząbek
na żurek
-
zakwas na żur
0,5 litra -
kiełbasa biała
0,5 kg -
Majeranek suszony Prymat
do smaku -
cebula
1 szt -
sól i pieprz
do smaku -
jajko
6 szt -
podgardle wędzone
20 dag
Przepis i sposób przygotowania Żurek w chlebku
Podgardle pokroić w kostkę podobnie cebulkę razem podsmażyć. Kiełbaskę włożyć do garnka i zalać wodą dodać podsmażone podgardle i cebulkę gotować około 20 minut. Wlać zakwas na żurek i gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem.
Kiełbaskę wyjąć z żurku i pokroić na plastry. Jajka ugotować na twardo obrać i pokroić w plastry. Żurek przelać do miseczek chlebkowych, włożyć plastry kiełbaski i jajka.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się