Żurek w chlebku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

na zakwas

  • chleb na zakwasie

    1 kromka
  • mąka żytnia

    1 szkl
  • woda letnia

    1 litr
  • ziele angielskie

    3 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek

na żurek

  • zakwas na żur

    0,5 litra
  • kiełbasa biała

    0,5 kg
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • cebula

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • jajko

    6 szt
  • podgardle wędzone

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować zakwas: do słoika wlać wodę wymieszać z mąką, kromką chleba i przyprawami. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce na 6-7 dni.

Podgardle pokroić w kostkę podobnie cebulkę razem podsmażyć. Kiełbaskę włożyć do garnka i zalać wodą dodać podsmażone podgardle i cebulkę gotować około 20 minut. Wlać zakwas na żurek i gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem.

Kiełbaskę wyjąć z żurku i pokroić na plastry. Jajka ugotować na twardo obrać i pokroić w plastry. Żurek przelać do miseczek chlebkowych, włożyć plastry kiełbaski i jajka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 17.03.2015 16:38
Świetnie podany;)
Stenka 17.03.2015 13:34
najbardziej podobają mi się te naczynka chlebowe na żurek
w mojej kuchni 17.03.2015 13:14
pyszne jedzonko
Ola1young 17.03.2015 11:53
pyszne danie ,ładnie podane :)
gosia1988 17.03.2015 11:47
muszę zrobić - bardzo lubię żurek w chlebku
Magula 17.03.2015 11:40
wygląda apetycznie
Ania67 17.03.2015 10:57
Oj zjadłabym taki
IKrakowianka 17.03.2015 10:03
idealnie podany
mami93 17.03.2015 09:57
najlepszy sposób na żurek ;)
usmiech 17.03.2015 09:53
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat