Żurek tradycyjny

Żurek tradycyjny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    500 ml
  • biała kiełbasa

    4 szt.
  • marchewka

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1/2 szt.
  • por

    1/2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • majeranek

    do smaku
  • woda

    2,5 litra
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • jajko ugotowane na twardo

    4 szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Żurek tradycyjny

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy obraną i umytą włoszczyznę, opaloną cebulę oraz listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy wywar. Gdy włoszczyzna będzie na w półmiękka dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu, tak aby kiełbasa się parzyła a nie gotowała. Gdy kiełbasa będzie już sparzona, wyjmujemy ją z wywaru. Do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Żurek zagotowujemy. Do żurku wkładamy pokrojoną białą kiełbasę i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Żurek posypujemy świeżym majerankiem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Janina 01.04.2013 12:27
Pyszny żurek
2milutka 01.04.2013 11:28
uwielbiam żurek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat