Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek tradycyjny

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 500 ml
biała kiełbasa 4 szt.
marchewka 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1/2 szt.
por 1/2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
majeranek do smaku
woda 2,5 litra
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
jajko ugotowane na twardo 4 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek tradycyjny

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy obraną i umytą włoszczyznę, opaloną cebulę oraz listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy wywar. Gdy włoszczyzna będzie na w półmiękka dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu, tak aby kiełbasa się parzyła a nie gotowała. Gdy kiełbasa będzie już sparzona, wyjmujemy ją z wywaru. Do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Żurek zagotowujemy. Do żurku wkładamy pokrojoną białą kiełbasę i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Żurek posypujemy świeżym majerankiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 01.04.2013 12:27
Pyszny żurek
2milutka 01.04.2013 11:28
uwielbiam żurek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak