Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek staropolski z kwasem z kiszonych ogórków

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kwas z kiszonych ogórków 1 szklanka
śmietana 1/2 szklanki
białe kiełbaski 2 sztuki
wędzony boczek 15 dag
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 ziarna
czosnek 3 ząbki
majeranek
pieprz
bulion wołowy 1 litr
żurek 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek staropolski z kwasem z kiszonych ogórków

Bulion zagotować z zielem angielskim, listkiem laurowym, włożyć białą kiełbaskę, przykryć i gotować 25 minut na wolnym ogniu. Kiełbasę wyjąć, pokroić w plastry. Żurek rozprowadzić w szklance kwasu ogórkowego, wlać do wywaru, zagotować.
Śmietanę rozprowadzić 2 mąką, zahartować kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlać do garn-ka. Zagotować. Doprawić pieprzem, majerankiem, posiekanym czosnkiem. Boczek pokroić w słupki, zrumienić na suchej patelni. Żurek wlać na talerze* posypać boczkiem. Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 28.06.2011 10:06
bulion z kostki, żurek z torebki, fuj.... - gdzie tutaj ta staropolszczyzna?!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak