Żurek na żeberkach z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    50 dkg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    30 dkg
  • oliwa

    1 łyżka
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • kiełbasa biała

    2 sztuk
  • przyprawa w płynie

    do smaku
  • jaja

    3 sztuki
  • sól

    do smaku
  • zakwas na żur

    1/2 l
  • czosnek

    4 ząbki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, zalać litrem wody. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem.
Krok 2 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
Boczek pokroić w kostkę.
Krok 3 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać do żuru. Dodać pokrojony w plastry czosnek.
Krok 4 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
Kiedy żeberka zmiękną dodać ziemniaczki wraz z kiełbaską. Kiedy kiełbaska się ugotuje wyjąć ją i pokroić.
Krok 6 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
Jajka ugotować w osolonej wodzie. Kiedy wszystko będzie miękkie do wywaru dodać żur. Zagotować. Doprawić do smaku.
Krok 7 - Żurek na żeberkach z boczkiem  foto
Podawać na gorąco z kawałkami kiełbasy i jajkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat